De Maakplaats is een open werkplaats waar je welkom bent om je eigen ideeën te realiseren met de apparaten die we voor je klaar hebben staan.

Zomer in de Maakplaats

Tijdens de zomermaanden kan je op vaste momenten terecht in de Maakplaats. De inlooptijden zijn toegankelijk voor alle leeftijden en gratis. Je betaalt alleen voor de materialen die je gebruikt. Daarnaast hebben we op verschillende locaties ook een pop-up Maakplaats, dus hou de agenda in de gaten om te weten wanneer we ook bij jou in de buurt te vinden zijn.

Bekijk activiteiten

Open Maakplaats 9-15 jaar

Elke dinsdagmiddag en één keer in de maand op zaterdag ben je welkom om aan de slag te gaan met de apparaten die we voor je klaar hebben staan. Alles is mogelijk in de Maakplaats! Loop binnen met een eigen ontwerp, of kom langs en laat ons je helpen om jouw idee te realiseren.

Eén keer per maand nu ook op zaterdag

De eerste zaterdag van de maand zijn we open van 14:00 - 16:00 uur.

Aanmelden verplicht

Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en toegang is gratis. Je kunt je aanmelden voor een tijdslot van 15:00 - 16:00 uur of van 16:00 - 17:00uur. Je mag je ook aanmelden voor allebei.

Je betaalt wel voor de materialen die je gebruikt. Hieronder vind je de tarieven. Je kan pinnen. 

Aanmelden Maakplaats 9-15 jr

Maakplaats 15+

Op dinsdagmiddag en woensdagochtend is de Maakplaats geopend speciaal voor volwassenen en voor jongeren vanaf 15 jaar. 

Apparaten

Wil je zelfstandig kunnen werken met de apparaten? Dan moet je eerst de snelcursus basisapparatuur volgen. 

Kosten

Een los kaartje kost €5,- en geeft je eenmalig toegang tot de Maakplaats. Inclusief materialen en gebruik van de apparaten. Het is niet toegestaan om eigen materiaal mee te nemen.  

Strippenkaart

Ben je van plan om vaker te komen? Koop dan een Maakplaats strippenkaart! Deze geeft je 5x toegang + materialen voor €20,-

Aanmelden Maakplaats 15+

Snelcursus apparatuur

Leer de basis van de apparatuur en de veiligheidsregels van de Maakplaats. Je krijgt ook een introductie in verschillende softwareprogramma's.

Na het voltooien van de snelcursus mag je zelfstandig werken met de apparaten tijdens openingstijden van de Maakplaats.

Wat leer je?

Je krijgt instructie in de basisapparatuur en de veiligheidsregels van de Maakplaats. Je leert over de 3d printers, de lasersnijder, vinylsnijder en hittepers. Je krijgt ook een korte introductie in de verschillende (3D) ontwerp- en snijprogramma's. 

Nieuwsgierig? Scroll verder voor een overzicht van de apparaten.

Inschrijven snelcursus

In de Maakplaats kan ik experimenteren met verschillende ontwerpen. Zoals mijn eigen koffiecuphouder, ik ben er heel blij mee!

- Allard

Maakplaats EK Special

Voetbalfans opgelet! Ter ere van het EK gooien we de Maakplaats open voor een EK Special! Kom een voetbalplaatje maken met je eigen foto en bedruk je voetbalshirt met je naam. Zo ben je helemaal klaar om je favoriete voetbalteam te supporten.

Door naar de volgende ronde!

Dit moet je weten:

 • In de Maakplaats is iedereen welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Je betaalt een bijdrage voor de materialen die je gebruikt. 
 • In onze agenda vind je de openingstijden en activiteiten van de Maakplaats. Bij binnenkomst kun je je melden bij een medewerker. 
 • Hieronder zie je welke apparaten en materialen we gebruiken. We helpen je met het ontwerp en de uitvoering. Je kan ook je eigen ontwerp meenemen.
 • Werken met de apparaten van de Maakplaats is alleen mogelijk onder begeleiding van een medewerker en is op eigen risico. 

 

Activiteiten in de Maakplaats

Uitgelicht: de Maakplaats strippenkaart

Je bent natuurlijk van harte welkom om één keer naar de Maakplaats te komen en iets geweldigs te ontwerpen. Maar, we kunnen ons ook voorstellen dat je aan een groter project wilt werken. De strippenkaart geeft je 5 keer toegang tot de Maakplaats, inclusief materialen, het gebruik van de apparaten en persoonlijke begeleiding voor maar €20!

Dat wil ik ook!


Volg de Maakplaats online

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en jij kan met ons meedoen! Bouw mee aan projecten, ontwerp je eigen onderdelen en inspireer ons met creatieve ideeën.  

Maakplaats Community

Word een member van de Maakplaats Community en deel je ideeën met andere creatievelingen. Bouw samen aan projecten, deel ontwerpen en laat weten wat je in toekomstige video's zou willen zien en leren. Dit is de online ontmoetingsplek van de Maakplaats Tiel.

Ja, ik doe mee!

Boeken over maken

Bekijk collectie

De apparaten

3D-printer

In de Maakplaats staan 2 Ultimaker 2 3D-printers. Deze printers maken gebruik van gerecycled plastic filament draad. Dit filament komt gesmolten uit de printkop en kan er in elke gewenste vorm uit komen. Je ontwerp wordt millimeter voor millimeter opgebouwd. De Ultimaker 2+ is een ‘single extrusion’-printer, wat betekent dat je één kleur tegelijk kunt printen.

In de Maakplaats kan je met de laagdrempelige software Tinkercad zelf een ontwerp maken. Mocht je online een kant-en-klaarontwerp hebben gezien, dan kan je deze ook downloaden en uitprinten.

Vinylsnijder

In de Maakplaats staat een Vinylsnijder, de GCC Expert II. Met een vinylsnijder kun je stickerfolie (vinyl) snijden en zo de tofste ontwerpen maken. Denk aan een spreuk op de muur, raamstickers, een sticker op je laptop of telefoon, een sjabloon om mee te verven en ga zo maar door.

Naast vinyl, is het ook mogelijk om zogenaamd flexfolie te snijden. Flexfolie is geschikt om op textiel te drukken, wat betekent dat je dus je eigen T-shirt, schort of tas kunt bedrukken met een ontwerp dat je zelf hebt gemaakt.

 

Transferpers

Met de Calortrans CT-3838 II transferpers druk je in een paar seconden jouw zelfgemaakte ontwerp op textiel. Je legt je ontwerp onder de hitteplaat van deze pers, en met de krachtige veren wordt de druk en warmte gelijkmatig verdeeld zodat je een
mooi strak ontwerp krijgt. Met een oppervlakte van 38 x 38 cm heb je alle ruimte om bijvoorbeeld een T-shirt, tas of kussensloop te bedrukken.

Lasersnijder

Met de BRM 3050 - 60 Watt lasersnijder zijn er eindeloze mogelijkheden om materialen te snijden en te graveren! Met een
oppervlakte van 30cm x 50cm heb je genoeg ruimte om bijvoorbeeld prachtige platen hout, karton, acryl of bijvoorbeeld leer te bewerken. Je kunt deze machine zo instellen dat de laser geheel door het materiaal snijdt, zodat je mooie, strakke objecten kunt maken. Maar je kunt er ook subtiel mee graveren.

Je kunt in de Maakplaats een ontwerp maken met de gratis
software Inkscape, of je levert een ontwerp aan op USB. 


Wat kost dat?

 • Multiplex plaat 3 mm 45 x 25 cm | €2,00 per plaat
 • Multiplex plaat 5 mm 45 x 25cm | €3,00 per plaat
 • Vinyl (stickerfolie) | €0,20 per stuk van 10 x 10cm
 • Flexfolie (voor textiel) | €0,40 per stuk van 10 x 10cm
 • 3d print filament (PLA) | €0,50 per 5 gram
 • Acrylaat transparant 4 mm 45 x 10cm | €2,00 per plaat
 • Katoenen tasje | €2,00 per tas 
 • Katoenen gymtasje | €2,50 per tas

> In de Maakplaats kan je pinnen.


Vragen?

Contact ons via:
maakplaats@bibliotheekrivierenland.nl 
of 0344 - 63 99 40.


www.bibliotheekrivierenland.nl/maakplaats