Waarschuwing voor oplichting met pinpas en code

Gepubliceerd op: 26 februari 2024 11:02

Helaas zien we een toename van oplichtingspraktijken waarbij oplichters zich voordoen als medewerkers van banken en telefonisch contact opnemen met oudere mensen. In veel gevallen vragen ze de ouderen om hun bankpas met pincode af te geven aan een zogenaamde 'medewerker' die deze komt ophalen. Dit heeft tot gevolg dat de ouderen slachtoffer worden van financiële fraude.

We geven je graag enkele concrete tips om jezelf te wapenen tegen deze vorm van oplichting: 

  • Wees waakzaam: Echte bankmedewerkers zullen nooit vragen om uw pinpas met pincode op te sturen of af te geven aan een derde partij. Wees alert en vertrouw op uw intuïtie. 
  • Bevestig de identiteit: Als u wordt gebeld door uw 'bank' en twijfelt over de echtheid van het gesprek, hang dan op en bel het officiële telefoonnummer van uw bank om te verifiëren of het een legitiem verzoek was. 
  • Raadpleeg Eerste Hulp Bij Online: De Bibliotheek organiseert wekelijks het spreekuur 'Eerste Hulp Bij Online'. Als u moeite hebt om het juiste telefoonnummer van uw bank te vinden, kunt u hier terecht voor hulp en begeleiding. Een gratis afspraak maakt u via de website of door te bellen met de klantenservice 0344 – 63 99 40. 
  • Informeer anderen: Veel ouderen zijn mogelijk niet zo bedreven in het zoeken van informatie op internet. Moedig lezers aan om ouderen in hun omgeving, zoals familie, buren en vrienden, op de hoogte te stellen van deze oplichtingspraktijken en hen te helpen zich hiertegen te beschermen. 

Beter beschermd zijn tegen vormen van internetoplichting?

Meld je dan aan voor een van onze computercursussen. Met Klik & Tik leer je de basis van omgaan met een laptop, tablet en het internet. En je krijgt de bijbehorende veiligheidstips. Zijn jouw digitale vaardigheden op peil? Overweeg dan onze cursussen DigiVitaler (digitale zorg) en DigiSterker (digitale overheid).

Maak een afspraak

Heb je vragen over jouw computer, laptop, telefoon, tablet of internet? Maak dan een afspraak bij ons Spreekuur Eerste Hulp Bij Online. Zowel de cursussen als het spreekuur zijn geheel gratis. Neem vandaag nog contact op via 0344-63 99 40 of e-mail.