Veilig op internet

Gepubliceerd op: 29 augustus 2024 12:30

Steeds meer mensen hebben vragen over internetcriminaliteit. Tijdens de inloopspreekuren van Eerste Hulp Bij Online krijgen we vooral veel vragen over oplichting via de telefoon en phishing. Hoe kun je hier jezelf tegen beschermen?

Oplichting via de telefoon

Oplichters doen zich voor als een familielid met een nieuw telefoonnummer. Ze sturen een bericht om dit te laten weten. Een paar dagen later sturen ze opnieuw een bericht, vaak met een dringend verzoek om geld over te maken vanwege een noodgeval.

Phishing

Bij phishing sturen internetcriminelen een bericht dat lijkt te komen van iemand die je kent of vertrouwt, zoals een bank of bedrijf. In het bericht staat een link waarop je moet klikken en vervolgens je gegevens moet invullen. De oplichters proberen zo je persoonlijke informatie te stelen.

Hoe blijf je veilig

  • Klik nooit zomaar op een link in een bericht.
  • Twijfel je? Neem telefonisch contact op met de persoon of organisatie van wie het bericht lijkt te komen.

Gratis cursus

Wil je meer leren over veilig internetten en hoe je veilig met websites van de overheid kunt werken? Meld je dan aan voor onze gratis cursus 'Digisterker'. Je krijgt handige tips om veilig online te zijn. Aanmelden kan via e-mail: basisvaardigheden@bibliotheekrivierenland.nl of bel ons op 0344 – 63 99 40.