Staatssecretaris van Huffelen bezoekt Bibliotheek Zaltbommel

Gepubliceerd op: 26 januari 2024 14:07

Inwoners van Nederland kunnen nu enkele jaren bij de lokale Bibliotheek terecht voor hulp met hun digitale zaken. Veel bibliotheken zijn ingericht met een ‘Informatiepunt Digitale Overheid’, waar medewerkers van de Bibliotheek direct mensen kunnen helpen. Cursussen hoe om te gaan met de computer, een spreekuur om wat uitgebreider stil te staan bij het online regelen van zaken, of zelf oefenen voor een inburgeringscursus, ook dat gebeurt in de Bibliotheek.

Bibliotheek Zaltbommel is uitgerust met een Informatiepunt Digitale Overheid. Staatssecretaris van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, verantwoordelijk voor deze informatiepunten, bezocht de Bibliotheek Zaltbommel op donderdag 25 januari om daar met bezoekers, gebruikers en medewerkers van de Bibliotheek te praten over het gebruik en de waarde van deze vorm van hulp.  

Bijvoorbeeld met Obaed Amjaad die gevlucht is uit Syrië en nu dagelijks in de Bibliotheek studeert voor zijn inburgering. Obaed vertelt mevrouw van Huffelen hoe hij de Bibliotheek ziet als zijn tweede huis en hoe medewerkers als Andrea van Zuijdam hem zo nu en dan direct kunnen helpen met vragen over de (digitale) overheid. Obaed is enorm gemotiveerd en hoopt na zijn inburgering snel aan de slag te kunnen als conducteur bij de NS. 

Jose Brunselaar, die net als Obaed in Rossum woont, vertelt de staatssecretaris hoe zij op 53-jarige leeftijd heeft leren lezen en schrijven. Inmiddels is ze zelfs één van de Taalambassadeurs van Bibliotheek Rivierenland en helpt ze in die rol verschillende organisaties met hoe ze hun taal voor iedereen goed leesbaar kunnen maken. Jose volgt momenteel de verschillende computercursussen van de Bibliotheek. Petra de Laat, medewerker digitale vaardigheden bij de Bibliotheek geeft deze cursussen en treft Jose nu bijvoorbeeld in de cursus ‘DigiVitaler’. Dit helpt Jose en andere cursisten goed op weg in hun dagelijkse leven, wat steeds digitaler wordt.  

‘Mensen in heel Rivierenland kunnen voor deze cursussen terecht in de verschillende bibliotheken, maar de Bibliotheek komt ook steeds meer naar de mensen toe. In buurtcentra, dorpshuizen of andere plaatsen in de verschillende dorpen geven Petra en haar collega’s steeds meer cursussen’ geeft Lisanne van Iterson, ontwikkeladviseur bij Bibliotheek Rivierenland aan. Lisanne: ‘Op deze manier kunnen we als Bibliotheek in een uitgestrekte regio met veel dorpskernen nog veel meer mensen helpen’. Een manier van werken die mevrouw van Huffelen aanspreekt en weer net anders is dan de werkwijze van enkele Bibliotheken in grotere steden die ze eerder al bezocht. ‘De Bibliotheek wil daar zijn waar de lokale gemeenschap is.’ vult Loeki Bruinink, Community Librarian in de Bommelerwaard aan. 

Het aantal vragen gesteld bij de verschillende informatiepunten digitale overheid in heel Rivierenland neemt toe. De inwoners weten de Bibliotheek hiervoor steeds beter te vinden. Het zijn vragen over DigiD, de belastingdienst, toeslagen, maar ook het aanvragen van een gezondheidsverklaring. 

---- 

Heb je ook vragen? Loop binnen bij de Bibliotheek en ze helpen je verder.