Waarschuwing voor WhatsApp Fraude

Gepubliceerd op: 25 maart 2024 11:02

Er is een recente toename van WhatsApp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als bekenden en vragen om geld over te maken. Het is belangrijk om alert te zijn en de volgende tips in overweging te nemen.

  • Doe navraag: Als je een verdacht bericht ontvangt van een bekende die om geld vraagt, neem dan rechtstreeks contact met die persoon op via een ander kanaal (telefoon, e-mail) om de authenticiteit van het verzoek te bevestigen.  
  • Controleer het telefoonnummer: Vertrouw niet alleen op het telefoonnummer dat wordt weergegeven in het WhatsApp-bericht. Dubbelcheck het nummer met andere contactgegevens die je van de persoon hebt.  
  • Geef geen persoonlijke informatie: Wees terughoudend met het verstrekken van persoonlijke of financiële informatie via WhatsApp. Echte vrienden zullen begrip hebben voor je voorzichtigheid.  
  • Raadpleeg Eerste Hulp Bij Online: De Bibliotheek organiseert wekelijks het spreekuur 'Eerste Hulp Bij Online'. Als u moeite hebt om het juiste telefoonnummer van uw bank te vinden, kunt u hier terecht voor hulp en begeleiding. Een gratis afspraak maakt u via de website of door te bellen met de klantenservice 0344 – 63 99 40. 
  • Deel deze waarschuwing: Veel mensen zijn wellicht niet op de hoogte van WhatsApp-fraude. Informeer daarom familie, vrienden en kennissen over de risico's en moedig hen aan om voorzichtig te zijn. 

Beter beschermd zijn tegen vormen van internetoplichting?

Meld je dan aan voor een van onze computercursussen. Met Klik & Tik leer je de basis van omgaan met een laptop, tablet en het internet. En je krijgt de bijbehorende veiligheidstips. Zijn jouw digitale vaardigheden op peil? Overweeg dan onze cursussen DigiVitaler (digitale zorg) en DigiSterker (digitale overheid).

Maak een afspraak

Heb je vragen over jouw computer, laptop, telefoon, tablet of internet? Maak dan een afspraak bij ons Spreekuur Eerste Hulp Bij Online. Zowel de cursussen als het spreekuur zijn geheel gratis. Neem vandaag nog contact op via 0344-63 99 40 of e-mail.